V. Enthoven en R. Daalder (red.), Themanummer 1673 Tijdschrift voor Zeegeschiedenis (2024) 43:1
Samenvatting
Dit themanummer bundelt de zes presentaties van het symposium ‘1673’, dat op 27 oktober 2023 plaats vond in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. In 2022 werd in Nederland uitvoerig het Rampjaar herdacht. Daarbij was weinig aandacht voor de strijd ter zee, omdat 1672 in maritiem opzicht niet interessant was. Dat geldt wel voor 1673, toen de oorlogsvloot tot driemaal stand hield tegen een veel grotere en sterkere Engels-Franse vloot. Door de fors toegenomen uitgaven en de opbrengsten van de kaapvaart is 1673 ook in financieel opzicht een interessant jaar. Dat waren redenen voor de Stichting Geschiedenis van de Overheidsfinanciën en de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis om een symposium te organiseren over de financiën van de oorlog ter zee. Het oorlogsjaar 1673 vormde daarbij slechts de aanleiding.
In hun bijdragen in dit themanummer hebben de auteurs veelal een ruimere periode onderzocht. De middag werd opgedragen aan de eind 2022 overleden emeritus hoogleraar zeegeschiedenis Jaap Bruijn, mede omdat zijn eerste publicatie over het jaar 1673 ging.
Inhoud
Hoe schilder je een zeeslag? Vader en zoon Willem van de Velde op zoek naar informatie en inspiratie
Remmelt Daalder
De Unie-ontvanger en het financiële bestel van de Republiek. De jachten van de Raad van State en Zuid-Limburg
Victor Enthoven
Follow the money. De oorlogvoering ter zee in 1673 in Zeeuwse rekeningen en bijbehorende stukken
Wietse Veenstra en Arjan Otte
De admiraliteitsvendumeester. Het veilen van prijsbuit, 1672-1678
Johan Francke
De schrijver en het inkomen van de zeeman. De financiële administratie aan boord van oorlogsschepen
Marc van Alphen
Kapiteinsvrouwen als spin in het maritieme web. De rol van zeemansvrouwen bij de bevoorrading van de oorlogsvloot, 1600–1800
Annette de Wit
21 augustus 1673: Engelse admiraal verdrinkt bij Kijkduin
Remmelt Daalder